Przepis na tartę z warzywami i mięsem 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 200 g mięsa (np. wołowego, kurczaka lub wieprzowego), pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 100 g sera, startego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mąkę, sól i masło, aż powstanie kruche ciasto. Dodaj jajko i wodę, kontynuując mieszanie, aż składniki się połączą. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Na patelni podsmaż mięso, cebulę i czosnek, aż mięso stanie się brązowe. Dodaj marchewki, paprykę i cukinię i smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
3. Rozwałkuj ciasto na formę do tarty, wyłóż je na nią i delikatnie dociskaj do brzegów. Wykłuj spód kilkoma widełkami, aby uniknąć nadmiernego wypiętrzania się ciasta podczas pieczenia.
4. Na spód tarty równomiernie rozłóż mieszankę mięsa i warzyw.
5. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej mieszankę na wierzch tarty.
6. Posyp tartę startym serem.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
8. Wyjmij z piekarnika, odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokrój i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne z warzywami i mięsem
tartę z warzywami
spaghetti z mięsem mielonym i warzywami
lazanię z mięsem mielonym i warzywami
tortille z mięsem mielonym i warzywami