Przepis na tartę z kurkami 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300 g świeżych kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego sera żółtego
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawijaj je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie kurki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę przez kilka minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i kurki, smaż przez około 10 minut, aż kurki puści sok.
5. W trakcie smażenia kurków, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim dno i boki formy do tarty.
6. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłóż usmażone kurki z cebulą.
7. Roztrzep jajka z śmietaną, dodaj starty ser, sól i pieprz. Wlej mieszankę jajeczną na kurki.
8. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
9. Gdy tarta się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

szakszuka z kurkami
jajecznicę z kurkami
zalewajke z kurkami
makaron z kurkami
farsz pierogi z kurkami