Przepis na zalewajke z kurkami 📖

Składniki:
- 500 g kurków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego koperku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.
4. Dodać kurki i smażyć przez około 10 minut, aż odparuje nadmiar płynu.
5. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając cały czas smażyć przez kilka minut, aż mąka lekko zbrązowieje.
6. Stopniowo dodawać bulion warzywny, mieszając, aby uniknąć powstania grudek.
7. Dodać kurki i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
8. Dodać śmietanę kremówkę, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut.
9. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.
10. Podawać z posiekanym koperkiem na wierzchu, jako dekorację.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajke
tradycyjny zalewajkę
zalewajkę świętokrzyską
zalewajkę z ziemniakami
zalewajke z grzybami