Przepis na tartę z twarogiem 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 500 g twarogu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Wszystkie składniki zagnieć szybko, dodając przy tym zimną wodę. Otrzymane ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
2. Twaróg przetrzyj przez sito, dodaj cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm. Wyłóż nim dno i brzegi formy do tarty.
4. Na przygotowanym spodzie rozsmaruj masę twarogową. Możesz również ozdobić wierzch tartą, jeśli masz ochotę.
5. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40-50 minut, aż twaróg lekko się zarumieni.
6. Po upieczeniu tarta z twarogiem powinna ostygnąć, a następnie można ją podać. Możesz również posypać tę tartę cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!