Przepis na tartę z wiśni 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 500 g wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i żółtka. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Zawinięte w folię, wstaw na 30 minut do lodówki.
4. Wiśnie dokładnie umyj, osusz i wydryluj.
5. Posyp wiśnie mąką ziemniaczaną i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
6. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
7. Przełóż ciasto do formy do tarty, wykładając dno i boki.
8. Nałożony na ciasto nadmiar mąki z wiśniami równomiernie rozłóż na wierzchu.
9. Piecz tartę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut, do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
11. Podaj tartę z wiśniami posypaną cukrem pudrem i opcjonalnie z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Podobne przepisy

zacier z wiśni
zupę chłodnik z wiśni
tartę fit
tartę z mascarpone
tartę z malinami