Przepis na zupę chłodnik z wiśni 📖
Składniki:- 500 g wiśni bez pestek
- 2 ogórki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 1 średniej wielkości ogórek kiszony, posiekany
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 garść świeżej mięty, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wiśnie dokładnie umyj i usuń pestki.
2. Do blendera dodaj połowę wiśni, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę, ogórek kiszony oraz jogurt naturalny. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
3. Następnie dodaj resztę wiśni i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Dopraw zupę solą, pieprzem i posiekaną miętą, wymieszaj wszystko jeszcze raz.
6. Przełóż zupę do lodówki i schłodź przez minimum 2 godziny.
7. Podawaj zupę chłodnik z wiśni w miskach, ozdabiając ją listkami świeżej mięty.
Smacznego!