Przepis na tarty slone 📖
Oto przepis na tarty słone:Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 g dowolnych warzyw (np. pomidory, cukinia, papryka)
- 150 g sera (np. ementaler, mozzarella)
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. bazylia, tymianek) do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mąkę i sól.
2. Dodaj zimne masło i rozetrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i wodę, zagnieć ciasto aż do połączenia się składników. Jeżeli jest potrzeba, można dodać jeszcze odrobinę wody.
4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim spód niewielkich foremek do tarty.
6. Na wierzchu ciasta rozłóż pokrojone warzywa i posyp startym serem.
7. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka i śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
8. Zalej tarty przygotowanym wcześniej mieszanką jajeczną.
9. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż tarta się zezłoci.
10. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj ciepłe.
Smacznego!