Przepis na tatar wege 📖

Przepis na tatar wege:

Składniki:
- 200g suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Kilka listków świeżej bazylii
- Kilka listków świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Zalej suszone pomidory wrzątkiem i pozostaw na około 10-15 minut do zmiękczenia. Następnie odcedź wodę i pokrój je w drobną kostkę.
2. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.
3. W misce połącz pomidory, cebulę, czosnek, chili, kapary, musztardę, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii i koperku i ponownie wymieszaj.
7. Tatar wege najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą. Możesz go podać na kromkach pieczywa lub jako nadzienie do kanapek.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatar to
tatar z koniny
tatar lidl
ostry tatar
tatar na obiad