Przepis na tatar wege 📖
Przepis na tatar wege:Składniki:
- 200g suszonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Kilka listków świeżej bazylii
- Kilka listków świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Zalej suszone pomidory wrzątkiem i pozostaw na około 10-15 minut do zmiękczenia. Następnie odcedź wodę i pokrój je w drobną kostkę.
2. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj.
3. W misce połącz pomidory, cebulę, czosnek, chili, kapary, musztardę, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Na koniec dodaj posiekane listki bazylii i koperku i ponownie wymieszaj.
7. Tatar wege najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą. Możesz go podać na kromkach pieczywa lub jako nadzienie do kanapek.
Smacznego!