Przepis na tatar wołowy klasyczny 📖
Oto przepis na klasyczny tatar wołowy:Składniki:
- 300g świeżego, chudego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 2 ogórki kiszone
- Kapary (ok. 2 łyżeczki)
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: tabasco lub inny sos ostry do podkręcenia smaku
Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie opłucz, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
2. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę.
3. Ogórki kiszone osącz z zalewy i posiekaj w drobną kostkę.
4. W dużej misce połącz mięso, cebulę i ogórki.
5. Dodaj kapary oraz żółtka. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
6. Dodaj musztardę, oliwę oraz sok z cytryny. Ponownie wymieszaj.
7. Dopraw tatar solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj też odrobinę tabasco lub innego sosu ostrego.
8. Przełożony tatar wołowy do miseczek i udekoruj np. świeżym koperkiem.
9. Podawaj tatar na chrupiącym pieczywie lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego!