Przepis na tatar z polędwiczki wieprzowej 📖

Składniki:
- 500g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 2 łyżki posiekanych ogórków kiszonych
- sok z jednej cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 żółtka
- pieczywo do podania

Przygotowanie:
1. Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyść i pokrój na bardzo małe, nieduże kawałki.
2. W misce połącz posiekany czosnek, cebulę, musztardę, koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, kapary i ogórki kiszone.
3. Wymieszaj dokładnie, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Odstaw na chwilę.
4. W oddzielnym naczyniu ubij żółtka, a następnie dodaj je do masy z polędwiczką.
5. Ponownie wymieszaj wszystko razem, aby składniki dobrze się połączyły.
6. Przełóż całość do lodówki i pozostaw na około 10-15 minut, aby smaki się przegryzły.
7. Podaj tatar na talerzach, udekorowany listkami natki pietruszki. Możesz podać go z pieczywem, które świetnie komponuje się z tym daniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z golonki wieprzowej
gulasz z lopatki wieprzowej
gulasz z karkówki wieprzowej
mielone z lopatki wieprzowej
eskalopki z polędwicy wieprzowej