Przepis na tatara z jajkiem 📖
Przepis na tatara z jajkiem:Składniki:
- 250g świeżego mięsa wołowego (najlepiej polędwicy)
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego korniszonu
- 2 łyżki posiekanej kapary
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przed rozpoczęciem pracy, mięso należy dobrze schłodzić, najlepiej włożyć je na kilka godzin do zamrażarki.
2. Mięso kroimy na bardzo małe kawałki lub mielimy w maszynce do mięsa.
3. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski z mięsem.
4. Do mięsa dodajemy posiekany korniszon oraz kapary.
5. Jajko ubijamy i dodajemy do masy mięsnej.
6. Całość dokładnie mieszamy, tak aby składniki dobrze się połączyły.
7. Dodajemy koperek, a także musztardę, sól i pieprz do smaku.
8. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
9. Gotowy tatara możemy podać na talerzu lub w formie kulki, ozdobionej pokrojonym jajkiem na wierzchu.
10. Możemy również postawić tatara w półkolistym uformowanym wydrążeniu w naleśniku.
Smacznego!