Przepis na tatara z musztardą dijon 📖

Składniki:
- 250 g świeżego, chudego mięsa (np. wołowina, soczysta szynka),
- 1 mała cebula,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 jajka,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Mięso należy dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon, a następnie pokroić w cienkie plastry.
2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy musztardę dijon, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ogórki kiszone również kroimy w drobną kostkę.
4. Wszystkie składniki dodajemy do masy jajeczno-musztardowej i dokładnie mieszamy.
5. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i rozgrzewamy go na średnim ogniu.
6. Plastry mięsa obtaczamy w przygotowanej mieszance i smażymy na patelnię z obu stron, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia (zależy od preferencji).
7. Gotowy tatara podajemy na talerzu, udekorowany np. zieleniną lub kawałkami ogórka kiszonego.
8. Możemy podać go jako przystawkę lub główne danie, np. z dodatkiem świeżego pieczywa i sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatara z musztardą
żeberka musztarda
strogonowa z musztardą
karkówkę musztarda
indyka z musztardą