Przepis na thermomix beza 📖
Oto przepis na bezę przygotowywaną za pomocą Thermomix:Składniki:
- 4 białka jaj
- 250g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Dowolne dodatki (np. posiekane orzechy, czekolada, suszone owoce, itp.)
Sposób przygotowania:
1. Wstaw termomix do misy i zamontuj motylek.
2. Wlej białka do miski Thermomix, dodaj ocet i ubij na prędkości 4-5 przez około 2 minuty, aż masa stanie się sztywna.
3. Dodaj cukier stopniowo (ok. 1 łyżka na raz) przez otwór w pokrywie, jednocześnie nadal ubijając na średniej prędkości przez kolejne 2-3 minuty, aż cukier zostanie dobrze wymieszany i masa stanie się błyszcząca i sztywna.
4. Jeśli chcesz dodać ekstrakt waniliowy, włącz Thermomix i dodaj go niewielkimi porcjami do masy białkowej, kontynuując ubijanie.
5. Gdy masa jest gotowa, dodaj wybrane dodatki i delikatnie wymieszaj je łyżką.
6. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem lub matą silikonową. Możesz również użyć formy do nadawania kształtu bezie.
7. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nakładaj porcje masy białkowej na blachę, tworząc dowolne kształty lub tradycyjne kulki bezy.
8. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku i piecz bezy przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 100°C. Bezy powinny być suche i chrupiące.
9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku do ostygnięcia.
10. Gotowe bezy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.
Smacznego!