Przepis na thermomix pl 📖
Oto przepis na bulion warzywny przygotowany z pomocą Thermomixa:Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 selera korzeniowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna pieprzu
- 1,5 litra wody
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszki, pora, cebulę i seler korzeniowy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Wkładamy pokrojone warzywa do naczynia Thermomixa, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
3. Następnie wlewamy wodę do naczynia.
4. Ustawiamy naczynie Thermomixa na temp. 100 °C i czas 20 minut, na prędkość 1.
5. Po zakończeniu programu odcedzamy bulion przez sitko, odstawiając na kilka minut, aby składniki dobrze odciekły.
6. Na koniec doprawiamy bulion solą do smaku.
Gotowy bulion warzywny można używać jako bazę do zup, sosów czy innych potraw, dodając do niego różne składniki według własnych preferencji.