Przepis na thermomix uszka z grzybami 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 ml gorącej wody
- 200 g suszonych grzybów (np. borowików)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- woda do gotowania uszek
Instrukcje:
1. Rozdrobnij suszone grzyby w termomiksie na kilka sekund na najwyższych obrotach, aż staną się drobno mielone. Przełóż do misy.
2. Następnie dodaj cebulę i czosnek do misy termomiksu i posiekaj na 3-4 sekundy na prędkości 5.
3. Dodaj olej roślinny i zeszklij cebulę i czosnek, ustawiając termomiks na 120°C na 3 minuty.
4. Dodaj zmielone grzyby do miski termomiksu i podsmażaj przez kolejne 5 minut na 120°C. Możesz również dodać sól i pieprz do smaku.
5. W międzyczasie, przygotuj ciasto na uszka. W misie termomiksu, umieść mąkę, gorącą wodę i jajko. Mieszaj na prędkości 4 przez kilkanaście sekund, aż składniki się połączą.
6. Zagnieć ciasto na stolnicy, a następnie rozwałkuj je na cienki placek.
7. Za pomocą szklanki lub foremki do wycinania, wytnij okręgi z ciasta.
8. Nałóż na każdy okrąg niewielką ilość farszu grzybowego i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pierożki w kształcie uszek.
9. Przygotuj garnki z gotującą się lekko osoloną wodą. Wrzuć uszka do wrzącej wody i gotuj przez około 5-7 minut, aż staną się pływające i miękkie.
10. Uszka z grzybami są gotowe! Możesz je podać z ulubionym sosem lub posypać kwaśną śmietaną i posiekaną zieleniną. Smacznego!