Przepis na uszka z grzybami 📖
Przepis na uszka z grzybami:Składniki:
- 250 g uszek
- 300 g kapeluszy grzybów (np. borowików lub pieczarek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Uszka gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Grzyby myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
3. Cebulę i czosnek obieramy i również drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Dodajemy grzyby do patelni i smażymy je przez kilka minut, aż będą miękkie i puści sok.
6. Doprawiamy mieszanką soli i pieprzu według własnego smaku.
7. Uszka dodajemy do patelni z grzybami i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
8. Całość podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu, aby uszka nabrały smaku grzybowego farszu.
9. Gotowe uszka z grzybami możemy podawać na gorąco z ulubionym sosem (np. śmietanowym lub grzybowym) lub samodzielnie jako daniem głównym.
Smacznego!