Przepis na uszka z grzybami dorotki 📖

Przepis na uszka z grzybami:

Składniki:
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g grzybów (np. borowików, pieczarek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w niej zagłębienie. Wbij do niego jajka i dodaj sól. Wszystko razem zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut do odpoczęcia.

2. W międzyczasie przygotuj farsz. Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój w drobną kostkę lub zmiel. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zeszklone.

3. Dodaj grzyby do cebuli i czosnku, smaż przez około 10 minut, aż będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wody. Wymieszaj wszystko razem, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz do ostygnięcia.

4. Po 30 minutach podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na jak najcienkie placki. Następnie wykrój z nich małe kółka przy pomocy szklanki lub foremki.

5. Na każde kółko nałóż niewielką ilość farszu. Złóż uszka na pół i dokładnie zlep brzegi, tworząc kształt półksiężyca. Powtarzaj ten proces aż zużyjesz wszystkie składniki.

6. Uszka gotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut, do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą i odsącz.

7. Uszka podawaj na talerzach, polewając je delikatnie roztopionym masłem. Możesz również dodać kilka łyżek smacznej śmietany. Smacznego!

Podobne przepisy

uszka dorotki
uszka menu dorotki
uszka z grzybami
uszka z grzybami świeżymi
uszka z grzybami mrożonymi