Przepis na tiramisu 250 g mascarpone 📖

Składniki:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g mascarpone
- 250 ml mocnej, schłodzonej kawy
- 200 g biszkoptów
- 2 łyżki kakao do posypania

Wykonanie:
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
2. Do żółtek dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Powoli dodać pianę z białek do masy mascarpone, delikatnie mieszając.
4. W niskim naczyniu zanurzyć biszkopty w kawie i układać na dnie naczynia, tworząc pierwszą warstwę.
5. Na biszkopty nałożyć warstwę masy mascarpone.
6. Powtarzać kolejno kolejne warstwy biszkoptów i masy mascarpone, aż do wykorzystania wszystkich składników.
7. Na wierzchu tiramisu posypać równomiernie kakao.
8. Wstawić tiramisu do lodówki na około 4 godziny lub do momentu, aż masa stężeje.
9. Przed podaniem tiramisu można udekorować posypką z kakao lub startą czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu bez mascarpone
tiramisu z mascarpone
tiramisu z mascarpone bez jajek
tiramisu z mascarpone bez alkoholu
tiramisu ze smietana i mascarpone