Przepis na tiramisu ze smietana i mascarpone 📖

Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 filiżanka mocnej, schłodzonej kawy
- 1 paczka biszkoptów
- opcjonalnie: kieliszek likieru Alkermes lub Amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę.
3. Do ubitych żółtek dodaj serek mascarpone i wymieszaj do połączenia składników.
4. W drugiej misce ubij śmietankę na sztywno.
5. Delikatnie dodaj ubitą śmietankę do masy z serkiem mascarpone i żółtkami. Mieszaj delikatnie, żeby nie zniszczyć puszystości śmietany.
6. Jeśli chcesz dodać alkohol, możesz teraz wlać go do masy i delikatnie wymieszać.
7. Moczymy biszkopty w schłodzonej kawie i układamy je w naczyniu (np. prostokątnym).
8. Na biszkopty wykładamy warstwę masy z mascarpone.
9. Powtarzamy warstwy biszkoptów i masy, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty.
10. Posypujemy wierzch tiramisu równomierną warstwą kakao.
11. Wstawiamy tiramisu do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc),
12. Po wystudzeniu tiramisu można podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z serkiem mascarpone i śmietaną
tiramisu ze śmietaną
tort z bitą śmietaną i mascarpone
deser z mascarpone i bitą śmietaną
prosty tort z bitą śmietaną i mascarpone