Przepis na tiramisu piatnica 📖

Składniki:
- 200 g paluszków biszkoptowych
- 250 g mascarpone
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml mocnej kawy (schłodzonej)
- 2 łyżki kakao do posypania

Instrukcje:
1. W jednej misce ubijaj żółtka z cukrem, aż uzyskasz jasną i puszystą masę.
2. Dodaj mascarpone i ekstrakt z wanilii do żółtek i cukru. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. W osobnej misce ubij białka na sztywno.
4. Dodaj ubite białka do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj, aby składniki połączyły się równomiernie.
5. W drugiej misce przygotuj mocną kawę i schłodź ją.
6. W dużym naczyniu rozłóż połowę biszkoptów i polej je kawą, tak aby się nasączyły.
7. Na wysypaną biszkoptami warstwę wlej połowę przygotowanej masy z mascarpone.
8. Powtórz kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą i przykryj je pozostałą masą.
9. Posyp wierzch tiramisu równomiernie przesianym przez sitko kakao.
10. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziło i zetarło.
11. Po wyjęciu z lodówki, pokrój tiramisu na porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z serka mascarpone piątnica
sernik z wiaderka piątnica
sernik z wiaderka piątnica bez masła
n tiramisu
tiramisu