Przepis na tiramisu z serka mascarpone piątnica 📖

Składniki potrzebne do przygotowania tiramisu:

- 500 g serek mascarpone (np. Serka Piątnica)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki espresso (schłodzone)
- 1/4 szklanki likieru amaretto (opcjonalnie)
- ok. 24 biszkopty (lub ladyfingers)
- gorzka czekolada do posypania

Instrukcje:

1. Oddziel żółtka od białek. W jednej misce ubij białka na sztywno, a w drugiej utrzyj żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej masy.

2. Dodaj serek mascarpone i ekstrakt z wanilii do utrzymanej masy żółtkowej. Mieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły.

3. Następnie, stopniowo dodawaj ubite białka do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj.

4. W innym naczyniu połącz espresso z likierem amaretto (jeśli korzystasz z tego składnika).

5. Wszystkie biszkopty moczymy w mieszance kawy i likieru, upewniając się, że obie strony są dobrze zamoczone.

6. Na spodzie naczynia do wyrobu tiramisu układamy warstwę biszkoptów. Następnie równomiernie nałożymy warstwę masy serowej.

7. Powtarzamy tę czynność, tworząc kolejne warstwy biszkoptów i masy serowej, aż do wyczerpania składników. Kończymy na warstwie masy serowej.

8. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny lub do momentu, aż tiramisu dobrze się schłodzi i zestali.

9. Przed podaniem posyp tiramisu startą gorzką czekoladą. Możesz także użyć kakao lub posiekać dodatkowo biszkopty.

10. Podawaj w porcjach, korzystając z łyżki lub szpatułki.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu piatnica
krem do tortów z serka mascarpone
tiramisu bez mascarpone
tiramisu 250 g mascarpone
tiramisu z mascarpone