Przepis na tiramisu z ciastek 📖
Składniki:- 200 g ciastek savoiardi (biszkoptów)
- 250 ml mocnej kawy
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 500 g mascarpone
- 2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo 60 g cukru.
2. W osobnej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem na gładką masę.
3. Dodajemy mascarpone do ubitych żółtek i dokładnie mieszamy.
4. Delikatnie dodajemy ubite białka do masy mascarpone, mieszając całość łagodnymi ruchami.
5. W naczyniu o odpowiednich wymiarach układamy jedną warstwę ciastek savoiardi. Możemy je wcześniej zamoczyć w kawie, ale nie mogą być zbyt nasączone.
6. Na ciastkach rozprowadzamy połowę przygotowanej masy mascarpone.
7. Ponownie układamy warstwę ciastek i równomiernie rozprowadzamy resztę masy.
8. Całość posypujemy równomiernie kakao przez sito.
9. Wstawiamy tiramisu do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej jednak na całą noc), aby się schłodziło i przegryzło smakiem.
10. Możemy udekorować tiramisu do woli, np. dodając piankę z bitej śmietany lub wiórki czekoladowe.
Tiramisu z ciastek jest gotowe do podania! Smacznego!