Przepis na tofu chilli 📖
Przepis na tofu chilli:Składniki:
- 450g tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
- 1 puszka kukurydzy, odsączona
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra lub natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Na dużą patelnię wlej olej rzepakowy i podsmaż tofu na średnim ogniu, aż się zrumieni. Wyjmij tofu z patelni i odłóż na bok.
2. W tej samej patelni dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj paprykę, marchewkę i smaż jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
4. Wlej do patelni pomidory, dodaj czerwoną paprykę w proszku, kumin, oregano, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem.
5. Wrzuć do patelni odsączoną fasolę i kukurydzę. Dodaj również smażone tofu i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie połączone.
6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
7. Przed podaniem posyp chilli świeżą kolendrą lub natką pietruszki jako dekorację (opcjonalnie).
8. Możesz podać tofu chilli samodzielnie, z ryżem lub tortillami. Smacznego!