Przepis na tofu na kolacje 📖

Oto prosty przepis na tofu na kolację:

Składniki:
- 250g tofu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Różnorodne warzywa (np. papryka, marchew, brokuł, cukinia) - opcjonalnie
- Przyprawy do smaku (np. sól, pieprz, ostra papryka)

Instrukcje:
1. Tofu odsącz z wody, delikatnie wyciśnij i pokrój na kawałki według preferencji.
2. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód (lub syrop klonowy) i czosnek.
3. Dodaj tofu do miski z sosem i dokładnie wymieszaj, aby pokryć tofu sosem. Pozostaw do marynowania na około 15-20 minut.
4. Jeśli używasz warzyw, oczyść je i pokrój na kawałki.
5. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Dodaj tofu (odcedzone z nadmiaru marynaty) i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony, aż stanie się złote i chrupiące.
6. Jeśli używasz warzyw, dodaj je do tofu i smaż przez kolejne 3-5 minut, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące.
7. Posyp całość przyprawami według swojego gustu.
8. Podawaj gorące tofu z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, makaron lub sałatka.

Smacznego!

Podobne przepisy

z tofu na kolacje
tofu
fit tofu
cos z tofu
ryż z tofu i warzywami