Przepis na tofu po chińsku 📖
Składniki:- 500 g tofu (typu jedwabistego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 cm korzenia imbiru (starty)
- 1 cebula (posiekana)
- 1 papryka czerwona (pokrojona w paski)
- 1 marchewka (pokrojona w paseczki)
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra lub natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Tofu osączamy z wody i kroimy w kostkę.
2. W misce mieszamy sos sojowy oraz mąkę kukurydzianą. Dodajemy kostki tofu i dokładnie mieszamy, aby wszystkie kawałki były pokryte sosem.
3. W dużym naczyniu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i starty imbir, smażymy przez kilka minut aż staną się rumiane.
4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę i marchewkę. Smażymy przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodajemy pokryte sosem tofu do patelni i mieszamy z warzywami.
6. W małej misce miesza my bulion warzywny, sos rybny i cukier. Wlewamy to do patelni i dokładnie wymieszamy z innymi składnikami.
7. Dusimy całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aby tofu nabrało smaku i sos zredukował się nieco.
8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
9. Podajemy gorące tofu po chińsku z ugotowanym ryżem lub makaronem, posypane posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!