Przepis na tofu w piekarniku 📖
Oto przepis na tofu w piekarniku:Składniki:
- 1 blok tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka sosu sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- Kiełki fasoli, na przykład sojowe (opcjonalnie)
- Koperek lub szczypiorek, posiekany (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotuj sos marynowy, mieszając sos sojowy, miód (lub syrop klonowy), sos sezamowy, oliwę, czosnek, imbir, sól i pieprz w małej misce.
2. Delikatnie odsącz tofu i skrobnij je suchą ściereczką, aby usunąć nadmiar wilgoci.
3. Pokrój tofu na plastry o grubości około 1 cm.
4. Umieść plastry tofu w płaskiej misce i dokładnie je obtocz w marynacie, pozostawiając na około 15-20 minut do przyprawienia.
5. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
6. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry tofu, a pozostałą marynatą polej równomiernie na wierzchu.
7. Piecz tofu przez około 20-25 minut, aż lekko zezłoci się na wierzchu.
8. Jeśli chcesz, dodaj kiełki fasoli na wierzch tofu i piecz przez kolejne 5 minut lub do ich zmięknienia.
9. Po upieczeniu posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i podawaj gorące.
Smacznego!