Przepis na tofu z patelni 📖

Przepis na tofu z patelni:

Składniki:
- 300g tofu, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki lub szczypiorek, posiekane (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć.
3. Dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
4. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale lekko chrupiące.
5. W międzyczasie, w osobnej małej miseczce, wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i miód (lub syrop klonowy).
6. Przełóż tofu na patelnię i delikatnie wymieszaj z warzywami.
7. Wlej wcześniej przygotowany sos na tofu i warzywa, dokładnie jeśli.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Smaż całość przez kolejne 2-3 minuty, aż sos dokładnie wniknie w tofu i warzywa.
10. Przełóż tofu i warzywa na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem (opcjonalnie).
11. Tofu z patelni jest gotowe do podania. Można je serwować jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub makaronu.

Smacznego!

Podobne przepisy

tofu na patelni
mielone na patelni
gnocchi na patelni
gulasz na patelni
frytki na patelni