Przepis na tofu z patelni 📖
Przepis na tofu z patelni:Składniki:
- 300g tofu, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki lub szczypiorek, posiekane (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć.
3. Dodaj cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
4. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale lekko chrupiące.
5. W międzyczasie, w osobnej małej miseczce, wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i miód (lub syrop klonowy).
6. Przełóż tofu na patelnię i delikatnie wymieszaj z warzywami.
7. Wlej wcześniej przygotowany sos na tofu i warzywa, dokładnie jeśli.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Smaż całość przez kolejne 2-3 minuty, aż sos dokładnie wniknie w tofu i warzywa.
10. Przełóż tofu i warzywa na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem (opcjonalnie).
11. Tofu z patelni jest gotowe do podania. Można je serwować jako danie główne lub jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Smacznego!