Przepis na tofu z rzodkiewka 📖
Przepis na tofu z rzodkiewką:Składniki:
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika
- 1 mała rzodkiewka, pokrojona w plasterki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy i miód. Odstaw na chwilę.
2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
3. Dodaj tofu i smaż przez około 5 minut, aż lekko się zrumieni.
4. Polej tofu przygotowanym wcześniej sosem sojowo-miodowym i smaż jeszcze przez około 2-3 minuty, mieszając delikatnie, aby całe tofu było pokryte sosem.
5. Dodaj plasterki rzodkiewki do tofu i smaż przez kolejne 2 minuty.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Przełóż tofu z rzodkiewką na talerz i posyp świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz.
8. Podawaj na ciepło jako danie główne lub jako dodatek do sałatki.
Smacznego!