Przepis na tort czekoladowo wiśniowy 📖
Składniki:- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 słoiczek wiśni w syropie
- śmietana kremówka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, po czym odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce umieść masło i cukier, a następnie ubij je na gładką masę.
3. Dodaj kolejno jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając masę.
4. Dodaj przestudzoną czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą.
5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy do masy czekoladowej i wymieszaj wszystko dokładnie.
6. Odsącz wiśnie z syropu i dodaj je do ciasta, przełamując ciasto dla równomiernego rozłożenia owoców.
7. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
8. Piecz tort w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż będzie odpowiednio przyrumieniony na wierzchu i suchy wewnątrz.
9. Wyjmij z pieca i odstaw do wystudzenia.
10. Gotowy tort polej ubitą śmietaną kremówką i udekoruj świeżymi wiśniami.
Tort czekoladowo wiśniowy jest gotowy do podania. Smacznego!