Przepis na tort śmietankowy z owocami 📖

Oto prosty przepis na tort śmietankowy z owocami:

Składniki:

- 300 g biszkoptów
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- Kilka kropel soku cytrynowego
- Owoce (np. truskawki, kiwi, maliny)

Wykonanie:

1. Przygotuj biszkopty. Jeżeli masz czas i ochotę, możesz je upiec samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzą się gotowe biszkopty ze sklepu.
2. Śmietanę wlej do miski i ubij ją na sztywno za pomocą miksera.
3. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Kontynuuj miksowanie, aż powstanie puszysta, stabilna masa.
4. Przygotowane biszkopty pokrój na mniejsze kawałki.
5. Na dnie tortownicy ułóż jedną warstwę biszkoptów.
6. Na biszkoptach rozsmaruj równą warstwę ubitej śmietany.
7. Następnie ułóż na śmietanie owoce - najlepiej przekrojone na połówki lub plasterki.
8. Powtórz kolejność warstw: biszkopty, śmietana, owoce. Możesz zrobić tyle warstw, ile ciasto pomieści.
9. Ostatnią warstwą powinny być owoce.
10. Wstaw tortownicę na kilka godzin do lodówki, aby tort dobrze schłodził się i śmietana stężała.
11. Przed podaniem ozdób tort dodatkowymi owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort śmietankowy z borówkami
tort śmietankowy z orzechami
tort czekoladowo śmietankowy
tort śmietankowy z mascarpone
tort śmietankowy z budyniem