Przepis na tort czekoladowy z buraków 📖
Przepis na tort czekoladowy z buraków:Składniki:
- 2 średnie buraki
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Upewnij się, że buraki są dokładnie umyte. Obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ugotuj w osolonej wodzie aż staną się miękkie. Odcedź i ostudź.
2. Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszaj, aż składniki się połączą i masa stanie się gładka. Odstaw do przestudzenia.
3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i lekka.
4. Dodaj do masy jajecznej przestudzoną czekoladę z masłem i delikatnie wymieszaj.
5. Buraki zblenduj na gładką masę za pomocą blendera.
6. Do masy czekoladowej dodaj puree z buraków i ponownie wymieszaj.
7. W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj do masy jajecznej z czekoladą i burakami. Delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
8. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
9. Piecz tort w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40-45 minut. Upewnij się, że wewnętrzna część tortu jest sucha po wbiciu w nią patyczka.
10. Wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia w tortownicy.
11. Gdy tort ostygnie, delikatnie wyjmij go z formy i udekoruj według upodobań - np. lukrem czekoladowym, świeżymi owocami czy bitą śmietaną.
Smacznego!