Przepis na tort czekoladowy z wiśniami 📖

Oto przepis na tort czekoladowy z wiśniami:

Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. W oddzielnej misce mieszamy masło i cukier do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy jajka po jednym, starannie mieszając po każdym dodaniu.
4. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę do masy jajecznej i mieszamy.
5. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników.
6. Na koniec delikatnie dodajemy wiśnie, mieszając je równomiernie w cieście.
7. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy jego powierzchnię.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe - jeśli wyjdzie suchy, wyciągamy tort z piekarnika.
9. Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia w tortownicy, a następnie przekładamy je na paterę.
10. Przed podaniem możemy posypać cały tort cukrem pudrem.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

tort czekoladowy z wiśniami i mascarpone
tort urodzinowy czekoladowy z wiśniami
tort z wiśniami
tort czekoladowy
tort mus czekoladowy