Przepis na tort kajmakowy 📖
Składniki:- 350g herbatników
- 200g masła
- 400g kajmaku
- 200ml śmietanki kremówki
- 100g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
1. Rozgnieć herbatniki na drobne okruszki, np. za pomocą robotu kuchennego lub tłuczka.
2. Stop masło i wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami, aż otrzymasz jednolitą masę.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 22cm i nałóż na dno przygotowaną masę herbatnikową, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby zastygła.
4. W międzyczasie, w rondelku podgrzej kajmak, mieszając go aby był gładki.
5. Na twardą herbatnikową podstawę wlej przygotowany ciepły kajmak i równomiernie go rozprowadź.
6. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę, aż zwiększy swoją objętość i zacznie gęstnieć.
7. Nałoż śmietankę na kajmak i równomiernie rozprowadź.
8. Posyp wierzch tortu drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie polej nią wierzch tortu.
10. Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
11. Gotowy tort kajmakowy możesz podać na przyjęciu lub jako deser po obiedzie. Smacznego!