Przepis na tort kokosowy 📖
Przepis na tort kokosowy:Składniki:
- 250g herbatników kokosowych
- 200g startej kokosowej
- 100g masła
- 400g mleka kokosowego
- 500ml śmietany kremówki
- 200g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rumu
- 50g wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Zmiksuj herbatniki kokosowe na drobne kawałki. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
2. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Na to wylej przygotowany wcześniej masę i dokładnie rozprowadź ją po całej powierzchni.
3. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut, aby masa zastygła.
4. W międzyczasie przygotuj krem kokosowy. W misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do momentu gdy masa zrobi się gęsta i puszysta.
5. Do kubka z ciepłą wodą wsyp żelatynę, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
6. Do żelatyny dodaj rum, a następnie stopniowo dodawaj mleko kokosowe, mieszając całość.
7. Wlej powoli przygotowany krem do schłodzonej masy kokosowej w tortownicy.
8. Wstaw tortownicę do lodówki na kilka godzin, aż krem kokosowy stwardnieje.
9. Przed podaniem posyp tort wiórkami kokosowymi i udekoruj według własnego uznania.
Smacznego!