Przepis na tort lodowo bezowy 📖

Oto przepis na tort lodowo bezowy:

Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 700 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 200 g ulubionych owoców (np. truskawki, maliny, borówki)

Instrukcje:
1. Przygotuj dwie blaszki o wymiarach ok. 20x30 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia.

2. W dużym naczyniu ubij białka mikserem na sztywną pianę.

3. Dodaj powoli cukier, cały czas ubijając, aż uzyskasz gładką i sztywną masę.

4. Wsyp skrobię kukurydzianą i dodaj ocet oraz ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj wszystko, ale nie mieszaj zbyt długo, aby nie utracić puszystości piany.

5. Podziel masę na dwie równe części i delikatnie rozprowadź ją po przygotowanych blaszkach.

6. Wstaw blaszki do nagrzanego do 120°C piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny, aż masy będą lekko zezłociste. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw otwarty, aby masy lekko wystygły.

7. Gdy masy ostygną, ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

8. Na jedną blaszkę z pianą rozłóż połowę śmietany kremówki. Na wierzch wyłóż połowę ulubionych owoców.

9. Przykryj drugą pianą. Na wierzch wyłóż pozostałą śmietanę kremówkę i owoce.

10. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze się schłodził i połączył smaki.

11. Przed podaniem możesz ozdobić tort wiórkami czekolady, bitą śmietaną lub dodatkowymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

bezowy tort
tort bezowy
bezowy tort lodowy
tort bezowy jak u sowy
tort bezowy z truskawkami