Przepis na tort orzechowy bez mąki 📖
Oto przepis na tort orzechowy bez mąki:Składniki:
- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 200g cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Rozdrobnij orzechy włoskie w blenderze na drobne kawałki.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. W osobnej misce ubij masło z cukrem, aby powstała jednolita masa.
5. Dodaj żółtka do masy z masłem i cukrem, a następnie dodaj także ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż składniki dobrze się połączą.
6. Do masy dodaj rozdrobnione orzechy włoskie i wymieszaj.
7. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
8. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszaj pianę z masą orzechową.
9. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
10. Przełóż masę do formy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wstaw tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w środek wyjdzie suchy.
12. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilkanaście minut.
13. Następnie delikatnie wyjmij tort z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
14. Gdy tort jest już zupełnie zimny, można go według uznania udekorować, na przykład polewą czekoladową, bitą śmietaną lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!