Przepis na tort orzechowy bez mąki 📖

Oto przepis na tort orzechowy bez mąki:

Składniki:
- 200g orzechów włoskich
- 200g masła
- 200g cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
2. Rozdrobnij orzechy włoskie w blenderze na drobne kawałki.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. W osobnej misce ubij masło z cukrem, aby powstała jednolita masa.
5. Dodaj żółtka do masy z masłem i cukrem, a następnie dodaj także ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż składniki dobrze się połączą.
6. Do masy dodaj rozdrobnione orzechy włoskie i wymieszaj.
7. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
8. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszaj pianę z masą orzechową.
9. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i krótko wymieszaj.
10. Przełóż masę do formy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Wstaw tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w środek wyjdzie suchy.
12. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilkanaście minut.
13. Następnie delikatnie wyjmij tort z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
14. Gdy tort jest już zupełnie zimny, można go według uznania udekorować, na przykład polewą czekoladową, bitą śmietaną lub posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort urodzinowy orzechowy
tort śmietankowo orzechowy
tort orzechowy siostry anieli
placek orzechowy
biszkopt orzechowy