Przepis na tort pavlova z mascarpone 📖
Przepis na tort Pavlova z mascarpone:Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g mascarpone
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, borówki)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C i przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj cukier i skrobię kukurydzianą w misce.
3. W drugiej misce ubij białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj mieszankę cukru i skrobią, ubijając cały czas, aż masa nabierze konsystencji sztywnej piany.
4. Dodaj ocet i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając łyżką.
5. Wyłóż masę na przygotowaną blachę w formie okręgu. Możesz ją wyrównać lub zostawić naturalne "wzgórki".
6. Wstaw blachę do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120°C. Piecz około 1 godziny 30 minut, aż zewnętrzne części pavlovy będą chrupiące.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
8. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
9. Dodaj mascarpone do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj łyżką.
10. Gdy pavlova całkowicie ostygnie, wyjmij ją z piekarnika i przełóż na paterę.
11. Na wierzchu pavlovy rozsmaruj przygotowany krem mascarpone.
12. Na wierzch dodaj ulubione owoce, takie jak truskawki, maliny lub borówki.
13. Świetnie smakuje również z posypanymi wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
14. Podawaj tort pavlova z mascarpone od razu po przygotowaniu, aby cieszyć się jego świeżością i chrupiącym daniem.
Smacznego!