Przepis na tort pavlova z serkiem mascarpone 📖

Przepis na tort pavlova z serkiem mascarpone:

Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, kiwi)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 150°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce ubij białka z solą na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca i sztywna.
4. Dodaj ocet winny (lub sok z cytryny), skrobię ziemniaczaną i esencję waniliową. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Przełóż masę na wcześniej przygotowaną blaszkę, tworząc okrągłą formę tortu. Możesz użyć dużej łyżki do wydłużania boków i tworzenia lekkiego wgłębienia na środku.
6. Włóż blat do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i pozostaw pavlovę w środku, aż całkowicie ostygnie.
7. Gdy pavlova jest już zimna, przygotuj krem. W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Na wystudzoną pavlovę wyłóż warstwę serka mascarpone, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
9. Na wierzch dodaj owoce do dekoracji, np. truskawki, maliny, kiwi. Możesz również posypać tort delikatnie cukrem pudrem.
10. Gotowy tort pavlova z serkiem mascarpone możesz podać od razu lub schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort pavlova z mascarpone
tort truskawkowy z serkiem mascarpone
beze pavlova z mascarpone
tort pavlova
tort bezowy pavlova