Przepis na tort raffaello 📖
Składniki:- 250 g białych herbatników
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g tartego kokosu
- 50 g startej białej czekolady (do dekoracji)
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 24 orzechy laskowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. W misce rozkrusz herbatniki na drobne kawałki lub zmiel je w malakserze.
2. W drugiej misce wymieszaj mielone migdały i tartą czekoladę.
3. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie gotuj. Zdejmij rondel z ognia.
4. Dodaj do podgrzanej śmietanki pokruszone herbatniki, mielone migdały i czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
5. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i ekstrakt z migdałów. Ponownie wymieszaj.
6. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli jest za rzadka, dodaj trochę więcej herbatników.
7. Przygotuj foremkę o średnicy około 20 cm. Jeśli używasz blaszki, możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia.
8. Na dnie formy wysyp połowę tartej czekolady, a następnie nałóż masę z herbatników.
9. Wierzch masy posyp resztą tartej czekolady. Wyrównaj powierzchnię.
10. Wstaw tort do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
11. Gdy masa stężeje, wyjmij tort z lodówki.
12. Oprósz go kokosem i udekoruj startą białą czekoladą.
13. Jeśli chcesz, na każdym kawałku tortu możesz umieścić po jednym orzechu laskowym.
14. Tort Raffaello gotowy! Możesz go podać i cieszyć się jego smakiem. Smacznego!