Przepis na tort śmietankowy z frużeliną 📖
Oto przepis na tort śmietankowy z frużeliną:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki bitej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 2 szklanki dowolnych owoców (np. truskawki, borówki, maliny)
Instrukcje:
1. Na początek w dużym naczyniu wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
2. W drugim naczyniu umieść masło i cukier. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj jajka po jednym, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i miksuj, aż składniki się połączą.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły, ale nie wymieszaj zbyt intensywnie.
5. Przelej ciasto do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 20 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż biszkopty staną się złote i sprężyste.
6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
7. W międzyczasie przygotuj frużelinę. W małym garnku połącz żelatynę i wodę, pozostaw na 5 minut, aby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzej na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.
8. W osobnej misce wymieszaj owoce z cukrem pudrem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
9. W oddzielnej misce ubij śmietanę do momentu, gdy zacznie nabierać konsystencji.
10. Na ostygnięte biszkopty nałóż równą warstwę bitej śmietany. Następnie nałóż połowę frużeliny, równomiernie rozprowadzając owocami na poziomie śmietany.
11. Nałóż drugi biszkopt na wierzch i powtórz procedurę, nakładając resztę bitej śmietany i pozostałą frużelinę.
12. Odstaw tort do lodówki na 2-3 godziny, aby składniki się „przegryzły” i nabierały smaku.
13. Po tym czasie wyjmij z lodówki i udekoruj tort według własnego pomysłu - np. świeżymi owocami.
Gotowy tort śmietankowy z frużeliną jest gotowy do podania! Smacznego!