Przepis na tort z biszkoptem 📖

Przepis na tort z biszkoptem:

Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce lub galaretka do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj dwie tortownice o średnicy 24 cm, natłuść je i wyłożyć dno papierem do pieczenia.

2. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i połyskująca.

3. Dodaj żółtka do masy z białek i delikatnie wymieszaj, unosząc je łopatką.

4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie części.

5. Do jednej części dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.

6. Napełnij dwie tortownice warstwami ciasta. Na przemian nakładaj na siebie ciasto jasne i ciasto czekoladowe. Delikatnie wyrównaj powierzchnię.

7. Piecz torty w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy.

8. Wyjmij biszkopty z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

9. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.

10. Odstaw połowę ubitej śmietany i wyrównaj nią górną powierzchnię jednego biszkoptu.

11. Przykryj drugim biszkoptem i pokryj jego wierzch i boki pozostałą ubitą śmietaną.

12. Dekoruj tort dowolnie owocami lub udekoruj przygotowaną wcześniej galaretką.

13. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin przed podaniem, aby się dobrze schłodził.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort urodzinowy z biszkoptem
tort urodzinowy z gotowym biszkoptem
rafaello z biszkoptem
ciasto z beza i biszkoptem
rafaello z pokruszonym biszkoptem