Przepis na tort z mascarpone 📖
Oto prosty przepis na tort z mascarpone:Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki, maliny)
Przygotowanie:
1. Masło należy rozpuścić i wystudzić.
2. W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, aż uzyskamy puszystą masę.
3. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło i cały czas mieszając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy około 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie sprężyste.
6. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
7. W misce ubijamy mascarpone z cukrem, a następnie dodajemy śmietankę kremówkę i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
8. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.
9. Na dolną część ciasta wykładamy połowę kremu mascarpone, a następnie przykrywamy drugim plackiem i smarujemy cały wierzch i boki tortu pozostałym kremem.
10. Na wierzch dekorujemy tort owocami.
11. Wstawiamy tort do lodówki na około 2 godziny, aby krem dobrze stężał.
12. Gotowy tort z mascarpone podajemy schłodzony i kroimy na porcje.
Smacznego!