Przepis na tort z mascarpone i owocami 📖

Przepis na tort z mascarpone i owocami:

Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- 400 g dowolnych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
- 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
1. W dużym naczyniu umieść mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
3. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone, mieszając ruchami od dołu ku górze.
4. W misce wymieszaj owoce z sokiem z cytryny, aby nadać im świeżości.
5. Na spodzie tortownicy ułóż jedną warstwę biszkoptów.
6. Na biszkoptach równomiernie rozprowadź połowę przygotowanej masy mascarpone.
7. Na masę połóż owoce.
8. Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i powtórz czynności, nakładając resztę masy mascarpone i owoce na wierzch.
9. Włóż tort do lodówki na minimum 3 godziny, aby dobrze się schłodził.
10. Przed podaniem możesz udekorować tort owocami według własnego pomysłu.

Smacznego!

Podobne przepisy

tartę z owocami i mascarpone
bezę z mascarpone i owocami
tort mascarpone
tort z mascarpone
tort rafaello z mascarpone