Przepis na tort ze szpinakiem 📖

Oto przepis na tort ze szpinakiem:

Składniki:
- 300g mrożonego szpinaku
- 250g mąki
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g białej czekolady
- 250ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Rozmrożony szpinak dobrze odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodawać stopniowo olej oraz ekstrakt waniliowy, ciągle mieszając.
5. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
6. Dodać odcisnięty szpinak i dokładnie wymieszać.
7. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do tortu.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez około 30-35 minut, aż włożony do środka patyczek będzie suchy.
9. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu ciasta, przekrawamy je na dwa placki.
10. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
11. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
12. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
13. Na spód tortu nakładamy połowę kremu z białą czekoladą, a następnie przykrywamy drugim plackiem ciasta.
14. Wierzch i boki tortu można polukrować lub udekorować dodatkowo, np. bitą śmietaną i szpinakiem.
15. Wstawiamy tort do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
16. Gotowy tort ze szpinakiem podajemy na stół i cieszymy się pysznym smakiem!

Podobne przepisy

kopytka ze szpinakiem
fit nalesniki ze szpinakiem
makaron z e szpinakiem
leniwe ze szpinakiem
gnocchi ze szpinakiem