Przepis na tortilla z mąki jaglanej 📖
Przepis na tortillę z mąki jaglanej:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę jaglaną i sól.
2. Dodaj wodę stopniowo, mieszając cały czas, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj olej roślinny i kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą.
4. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne.
5. Podziel ciasto na 6-8 równych części i uformuj z nich kulki.
6. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.
7. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj kulki na cienkie placki o okrągłym kształcie.
8. Połóż jedną tortillę na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 1-2 minuty, aż spód lekko się zrumieni.
9. Odwróć tortillę i smaż drugą stronę przez kolejne 1-2 minuty.
10. Usuń tortillę z patelni i odłóż na talerz. Powtórz czynności dla pozostałego ciasta.
11. Gotowe tortille można podać zaraz po usmażeniu lub przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!