Przepis na tortille z kurczakiem i kapustą 📖

Składniki:
- 2 duże tortille
- 300 g fileta z kurczaka, pokrojonego w paski
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka jalapeno, siekana (opcjonalnie, dla pikantnego smaku)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sos do serwowania: śmietana, guacamole, salsa itp.

Instrukcje:

1. Na rozgrzanej patelni wlej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.

2. Dodaj paprykę w proszku, kumin, solę oraz papryczkę jalapeno (jeśli używasz) i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając.

3. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż, aż będzie już gotowy i zbrązowieje. Sprawdź, czy miąższ jest dobrze przepieczony i nie surowy.

4. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż przez około 5 minut, mieszając, aż kapusta zmięknie.

5. Przenieś nadzienie do miseczki i pozostaw do ostygnięcia.

6. Podgrzej tortille na suchej patelni z obu stron, aż staną się miękkie i elastyczne.

7. Nałóż nadzienie na jedną stronę każdej tortilli, zostawiając wolne brzegi.

8. Zwiń tortille, zaczynając od jednego z boków, a następnie zwijając wzdłuż.

9. Wróć z zapiekanymi tortillami na patelnię i smaż przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

10. Odstaw na chwilę, aby tortille przestygły, a następnie pokrój na kawałki.

11. Podawaj z ulubionym sosem, na przykład z śmietaną, guacamole lub salsą.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit tortille z kurczakiem
tortille z kurczakiem fit
tortille kurczakiem
zdrowa tortille z kurczakiem
tortillę z kurczakiem na ciepło