Przepis na tortille z piekarnika 📖
Oto prosty przepis na tortille z piekarnika:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki wody
- Farsz według preferencji (np. mięso, warzywa, ser)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj olej roślinny i wodę do miski i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne.
4. Podziel ciasto na 8 równych części i formuj z nich kulki.
5. Posyp lekko stolnicę mąką i rozwałkuj każdą kulę na cienką tortillę o okrągłym kształcie.
6. Przełóż tortille na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz tortille przez około 10-15 minut w temperaturze 200°C, aż będą lekko zrumienione.
8. Wyjmij tortille z piekarnika i ostudź je na kratce.
9. Wypełnij ostudzone tortille ulubionym farszem, np. mięsem, warzywami i serem.
10. Zwijaj tortille, zawijając jedno zakończenie do środka, a następnie zwijając na kształt rulonika.
11. Powtórz kroki dla pozostałych tortilli.
12. Gotowe tortille z piekarnika można podać od razu lub podgrzać przed podaniem.
Smacznego!