Przepis na tortillę z rybą 📖
Oto przepis na tortillę z rybą:Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 400g filetu z ryby (np. dorsz, łosoś)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- Sok z jednej limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka chili w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra, posiekana (opcjonalnie)
- Sos jogurtowy lub guacamole (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, czosnek, chili w proszku, sól i pieprz w misce, tworząc marynatę.
2. Pokrój filet z ryby na małe kawałki i włóż je do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki ryby były pokryte marynatą. Odstaw na około 15 minut.
3. W dużym garnku lub patelni podsmaż papryki i cebulę na średnim ogniu przez około 5 minut, aż stanieją.
4. Dodaj pokrojoną rybę (z marynaty) do patelni i smaż około 5-7 minut, aż ryba będzie dobrze ugotowana i miękka.
5. Podgrzej tortille na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
6. Na każdej tortilli umieść część mieszanki z rybą, papryką i cebulą. Posyp kolendrą (jeśli używasz) i dodaj sos jogurtowy lub guacamole (opcjonalnie).
7. Zwiń tortillę, składając ją na pół, a następnie zgrabnie zroluj.
8. Powtórz te kroki dla pozostałych tortilli.
9. Posmakuj i dopraw według potrzeby, a następnie możesz podać tortille z rybą.
Tego rodzaju tortilla z rybą jest delikatna, smaczna i pełna świeżych smaków. Możesz dodawać inne składniki, takie jak pomidory, ogórki, awokado itp. Smacznego!