Przepis na tradycyjna zupa grzybowa 📖

Składniki:
- 500 g świeżych lub suszonych grzybów (np. borowików)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je przez około 30 minut w ciepłej wodzie, a następnie odcedź.
2. Świeże grzyby umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek.
4. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Obierz i pokrój marchewki, pietruszkę, selera i pora na drobne kawałki.
6. Dodaj warzywa do garnka z grzybami, wlej bulion warzywny i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Podawaj zupę gorącą, najlepiej z kromką chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa grzybowa
zupa grzybowa pieczarkowa
zupa grzybowa wigilijna
zupa grzybowa z makaronem wigilijna
zupa fasolowa tradycyjna