Przepis na zupa grzybowa wigilijna 📖

Oto przepis na zupę grzybową wigilijną:

Składniki:
- 500 g świeżych lub suszonych grzybów
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 selerówka, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki, posiekana

Instrukcje:

1. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je w wodzie przez 30 minut, a następnie odcedź. Jeśli używasz świeżych grzybów, dokładnie oczyść je, pokrój na mniejsze kawałki.

2. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka i lekko złocista.

3. Dodaj pokrojone marchewki, selerówkę i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.

4. Dodaj grzyby do garnka i smaż przez kilka minut, aż zaczną mięknąć i puścić wodę.

5. Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, lub aż warzywa będą miękkie.

6. Dodaj śmietanę do garnka i wymieszaj. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego smaku.

7. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż zupa się zagotuje.

8. Przed podaniem posyp zupę świeżą posiekaną natką pietruszki.

9. Serwuj gorącą zupę grzybową wigilijną z chrupiącym chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa grzybowa z makaronem wigilijna
zupę grzybową wigilijną
wigilijną zupę grzybową
zupa grzybowa
tradycyjna zupa grzybowa